De 5 meest voorkomende gezondheidsproblemen bij katten

[ad_1]

Katten zijn ware gezelschapsdieren. Net zoals bijvoorbeeld honden voegen katten veel aan je leven toe. Ze voegen veel gezelligheid toe, voegen veel liefde toe en voegen veel leven om je heen toe. Ben je daarom ook zo gek op je viervoeter? Dan moet je er ongetwijfeld niet aan denken dat je kat ziek wordt.

Spijtig genoeg loopt ook elke kat het risico om ziek te worden. Of om andere gezondheidsproblemen te krijgen. Net zoals dit bij honden en mensen het geval is. Het kan daarom nooit kwaad om je eens te verdiepen in de 5 meest voorkomende gezondheidsproblemen bij katten. Bij Trending hebben we onderzoek gedaan naar deze gezondheidsproblemen. Onze bevindingen delen we hieronder met je.

Problemen met de maag en/of darm

Vrij veel katten krijgen na verloop van tijd last van maag- en/of darmproblemen. Deze problemen kunnen tezamen op komen zetten, maar gaan niet altijd hand in hand met elkaar. Je kat kan dus ook last hebben van alleen zijn maag of darm.

De redenen hiervoor zijn uiteenlopend. Je kat kan last krijgen van een infectie, van een ontsteking, van een parasiet of van een allergie. Ook kan het komen doordat je verkeerd eten aan je kat voorschotelt. Als je kat last van overgewicht heeft, geef je mogelijk dieetvoer voor katten. Als je kat onverhoopt allergisch voor deze voeding is, kan dit zorgen voor problemen met de maag of darm.

Wat je tegen de maag- en/of darmproblemen van je kat kunt doen? Ga sowieso langs bij de dierenarts. De dierenarts kan mogelijk de juiste antibiotica of medicijnen voorschrijven. Overigens herken je de maag- en darmproblemen met name aan diarree en overgeven.

Bekijk ook:

10 leuke weetjes over katten

Problemen met het gebit

Merk je op dat je kat meer en meer moeite krijgt met kauwen? Of merk je op dat je kat plots ernstig uit zijn mond stinkt? Dit kan komen door gebitsproblemen. Mogelijk zie je dit niet als de ergste gezondheidsproblemen, maar gebitsproblemen kunnen absoluut van grote invloed op je kat zijn.

De gebitsproblemen kunnen je kat echt in de weg zitten. Je kat voelt zich bijvoorbeeld niet lekker. Of je kat is helemaal lusteloos. We zien dat met name bij oudere katten de problemen met het gebit groot zijn. Naarmate een kat ouder wordt, ontstaat er namelijk meer tandplak en tandsteen. Dat kan de hierboven besproken problemen met zich mee brengen.

Problemen met de vacht

Het is ook goed mogelijk dat je kat last van zijn vacht krijgt. Zijn haren kunnen uitvallen, hij kan ernstige jeuk hebben of er ontstaan ontstekingen op zijn huid. Dit zijn allemaal gezondheidsproblemen die bij veel katten voorkomen.

Het lastige is dat het om nogal uiteenlopende problemen gaat. Dit betekent ook dat de oorzaken en oplossingen uiteenlopend zijn. Heb je bijvoorbeeld je kat recentelijk ander voer gegeven? Mogelijk is hij hier allergisch voor, waardoor hij last van zijn krijgt. In dat geval zou je bij Welkoop direct nieuw (en goed) voer moeten kopen. Blijven de problemen aanhouden? Ga dan zeker even langs bij de huisarts.

Bekijk ook:

Onderzoek bewijst dat katten op hun baasjes lijken

Problemen met plassen

Het is verstandig om het plaspatroon van je kat goed in de gaten te houden. Als je kat plots veel meer en vaker moet plassen, kan dit ook duiden op een (ernstig) gezondheidsprobleem. Ook hierbij geldt dat de oorzaken flink uiteenlopen. Een kat kan last hebben van suikerziekte, maar ook van nier- of leverproblemen. Verder is het goed mogelijk dat je kat last van een blaasontsteking heeft of juist problemen met zijn schildklier heeft.

Als je opmerkt dat je kat veel vaker moet plassen, zou je zo snel mogelijk naar de dierenarts toe moeten gaan. Bovenstaande gezondheidsproblemen zijn serieuze problemen.

Problemen met overgewicht

Wist je dat heel veel mensen in Nederland last van overgewicht hebben? Wist je dat dit ook voor meer en meer kat geldt? Lang niet elk baasje geeft het juiste voer aan zijn of haar kat, waardoor de kat last van overgewicht kan krijgen.

Ook dit gezondheidsprobleem moet je serieus nemen. Als je niks tegen het overgewicht doet, is dit van grote invloed op de algehele conditie. Je kat kan al snel last krijgen van andere gezondheidsproblemen, maar ook van zijn lichaam. Kom daarom bij overgewicht zo snel mogelijk in actie.

[ad_2]

https://www.trending.nl/dieren/de-5-meest-voorkomende-gezondheidsproblemen-bij-katten/