De meest smaakvolle specerijen

[ad_1]

Als je een thuiskeuken probeert te bevoorraden, kunnen de keuzemogelijkheden in je plaatselijke supermarkt of speciaalzaak overweldigend zijn. Een van de gebieden die bijzonder goed gesorteerd zijn is de kruidenafdeling.

Er kunnen in veel winkels honderden verschillende specerijen en kruidenmengsels verkrijgbaar zijn. Specerijen worden gebruikt door professionele koks en door veel thuiskoks–in feite is het gebruik alleen maar blijven toenemen tot nu, volgens een recent onderzoek.

Dus, hoe bepaal je wat je in huis nodig hebt?

Hoewel iedereen een andere smaak heeft, hebben we een lijst samengesteld van tien specerijen waarvan je zeker zult willen overwegen ze in huis te hebben.

Zwarte peper

Als tegenhanger van het altijd alomtegenwoordige zout is zwarte peper een smaakvolle specerij die in kleine doses goed smaakt bij de meeste hartige gerechten. Er zijn bepaalde recepten, zoals pasta met citroenpeper of gebakken kip, die baat kunnen hebben bij een gezonder scheutje.

Knoflookpoeder

Ook als je ervoor kiest om regelmatig verse knoflook te gebruiken, kan het nuttig zijn om knoflookpoeder in de buurt te hebben. Het is een prima manier om snel wat knoflooksmaak aan een gerecht toe te voegen, of je kunt het gebruiken om in je eigen kruidenmengsels te mengen.

Tijm

Tijm is bosachtig, citroenachtig en mild. Het wordt het meest gebruikt als smaakmaker voor vlees en stoofschotels, maar het kan ook groenten wat pit geven.

Kaneel

Hoewel kaneel waarschijnlijk het meest bekend is als toevoeging aan zoete gerechten of op je ochtendtoast, kan dit kruid ook een uitstekende toevoeging zijn aan bepaalde hartige gerechten. Gebruik het in heel kleine doses in chili, tomatensauzen en andere producten.

Oregano

Niets zegt Italiaans zoals Oregano dat doet. Een beetje gedroogde oregano geeft je tomatensaus een echte Italiaanse vibe. Het kan ook een prikkelende toevoeging zijn voor Griekse en Mexicaanse gerechten.

Rozemarijn

Gedroogde rozemarijn is een must voor de Franse en Mediterrane keuken. Het is aards, bosachtig en dennenachtig. Rozemarijn kan voor sommigen een verworven smaak zijn, maar het geeft je gerechten wel een unieke smaak waarmee ze zich kunnen onderscheiden.

Cayennepeper

Een andere vorm van peper, cayennepeper heeft een duidelijke kick. Deze specerij is een geweldige manier om hitte aan elk gerecht toe te voegen. Of je nu je beroemde chili maakt of buffalo wings, met cayennepeper kun je de hitte krijgen die je verlangt.

Komijn

Komijn heeft een rokerige, aardse smaak. Je zult merken dat deze smaak geweldig is voor veel etnische gerechten, waaronder Indiase, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse. Een zacht vleugje komijn kan ook aan onverwachte gerechten zoals eieren of gegrild vlees pit en smaak geven.

Nootmuskaat

Nootmuskaat werkt goed in zowel zoete als hartige gerechten. Het is een must voor bechamelsauzen en andere kaasgerechten. Maar je zult het waarschijnlijk het vaakst gebruiken in zoete lekkernijen waar ook kaneel in zit.

Paprika

Hoewel tam vergeleken met andere op peper gebaseerde specerijen, voegt paprika warmte en aardsheid toe aan een gerecht. Je zult merken dat er veel verschillende versies zijn, sommige met een rokeriger of “hetere” smaak dan andere.

Hoewel dit de tien “musts” zijn voor je kruidenkast, onthoud – dit is pas het begin. Wees niet bang om je kruidenverzameling langzaam uit te breiden en meer smaken toe te voegen, zodat je de totale smaak en het profiel van alles wat je kookt kunt verbeteren.

Plus, bedenk dat veel specerijen ook extra voordelen bieden. Zoals Karel de Grote beroemd was om zijn uitspraak: “Specerijen zijn de vriend van artsen en de trots van koks.”

[ad_2]

https://hetfijneleven.nl/eten-drinken/de-meest-smaakvolle-specerijen/