Dit bedrag krijgt de winnaar van het Songfestival

[ad_1]

De grootste muziekwedstrijd van het jaar staat weer voor de deur: het Eurovisie Songfestival. Ondanks dat het spektakel de afgelopen jaren al minder werd bekeken, en er meer kritiek kwam op de kwaliteiten van de uitgeroepen winnaars, blijft het een ware happening. Maar met welk bedrag gaat de winnaar eigenlijk naar huis? En hoeveel kost het om het te organiseren?

Winnaar organiseert

Het is gebruikelijk dat de winnaar van het Songfestival de volgende editie organiseert. Dit jaar is dat echter anders. Oekraïne won de afgelopen editie, maar is het onmogelijk om het muziekfestival te organiseren in Oekraïne. Dit komt uiteraard door de oorlog die zich daar afspeelt, en dus is er voor een alternatief gastland gekozen. Veel landen wilden die positie van Oekraïne overnemen en het Songfestival organiseren, maar de organisator koos ervoor om het aan de nummer twee van afgelopen jaar te geven. Sam Ryder werd vorig jaar tweede, dus ging deze editie naar Groot-Brittannië.

Maar hoeveel kost de organisatie van het enorme evenement dan? Daar hebben we een kort antwoord op: het verschilt uiteindelijk enorm ieder jaar. Alle organiserende partijen delen de kosten, en begroten in eerste instantie zeer ruim. In 2021 was Nederland de organiserende partij, en kwam het muziekfestijn naar Rotterdam. Nederland had in eerste instantie begroot op 22,7 miljoen. Dit bedrag viel uiteindelijk lager uit, en waren de kosten 19 miljoen euro. Zo werd er zelfs een winst van 2,8 miljoen geboekt, voornamelijk uit hotelboekingen. Over de wedstrijd van dit jaar, in Liverpool, is weinig duidelijk op het gebied van kosten.

Wat krijgt de winnaar?

De belangrijkste vraag is wat de winnaar krijgt, buiten die glinsterende microfoon die ze op het podium omhoog moeten houden. Toch is die trofee uiteindelijk het meest waardevolle dat de artiesten krijgen, want een geldsom is er niet voor de winnaar. De trofee, en de roem zijn de enige prijzen voor de winnaar.

Echter is er meestal toch nog genoeg te verdienen aan de eindwinst. De winnaar staat altijd op de voorpagina’s na de eindzege, en heeft qua naamsbekendheid een enorme groeispurt doorgemaakt. Gevolg is dat nieuwe muziek altijd even op de radio zal worden gedraaid, en de artiest altijd wel voor de grootste festivals geboekt gaat worden. Op lange termijn kan de eindzege alsnog veel geld opleveren.

De winnaar van 2019, Nederlandse inzending Duncan Laurence, heeft het grootste gedeelte van zijn vermogen te danken aan de gevolgen van de eindzege. Waar Duncan meestal voorprogramma’s speelde, veranderde dat na het Songfestival. Inmiddels is Duncan Laurence een grote naam als soloartiest in Nederland, en is hij volgens Artist Bookings vanaf 35.000 euro te boeken. Echter komt op dit enorme bedrag ook nog een BUMA percentage van 7%, waardoor het totaalbedrag op een slordige 37.450 euro uitkomt. Zo valt er niet direct na de eindzege op het Songfestival geld bij te schrijven voor de winnaar, maar kan het op de lange termijn nog voldoende geld opleveren.

[ad_2]

https://www.trending.nl/entertainment/dit-bedrag-krijgt-de-winnaar-van-het-songfestival/