dit bizarre bedrag betaal je vanaf 2026

[ad_1]

Elektrische auto’s zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Je ziet ze overal rijden, maar waarom zijn deze auto’s zo populair? Zitten er echt allemaal chauffeurs in die begaan zijn met het milieu? Nee, het financiële voordeel van het rijden in een elektrische auto is over het algemeen de reden waarom men er eentje aanschaft, maar daar komt in 2026 een einde aan.

Einde subsidie voor elektrisch rijden

Op het moment van schrijven betaal je voor een elektrische auto geen motorrijtuigenbelasting, en dat scheelt in de portemonnee. Als je als particulier elektrisch rijdt, dan profiteer je ook nog eens van een subsidie. Dit alles is destijds gerealiseerd om mensen over te halen om hun benzineauto om te ruilen voor een elektrische variant. Ondernemers genieten op dit moment ook een lagere bijtelling.

Als het aan de overheid ligt dan gaat er een hoop veranderen aan deze dure voordeeltjes, want de schatkist loopt veel geld mis. De kans bestaat dat men vervolgens weer achter het stuur van een benzineauto kruipt, maar dat nemen ze voor lief. Blijkbaar zit er een financiële grens aan de morele gedachtegang wat betreft het milieu, maar dat terzijde. Elektrisch rijden gaat dus fors duurder worden.

Bekijk ook:

Wat houdt shortlease precies in?

wegenbelasting elektrisch rijden

Hoge wegenbelasting voor de elektrische auto

De subsidie voor elektrisch rijden wordt op dit moment afgebouwd. Mensen die enkele jaren geleden een elektrische auto kochten kregen 4000 euro subsidie, maar dat is stapsgewijs verlaagd. Op dit moment is deze subsidie 2950 euro. Dit is echter slechts het begin van het einde van de privileges die eigenaren van elektrische auto’s genieten, want vanaf 2026 is het definitief afgelopen, en wordt elektrisch rijden zelfs duurder dan een auto op benzine of diesel.

Er moet al wegenbelasting voor elektrische auto’s worden betaald vanaf 2025, maar die kosten zijn nog te overzien omdat er dan nog sprake is van 75% korting. In 2026 is dat niet meer het geval. Een elektrische auto is zwaarder dan een benzineauto, dus gaat een eigenaar van een dergelijke bolide honderden euro’s meer betalen dan de eigenaar van een brandstofauto. Het zit er dus dik in dat er vanaf 2026 massaal wordt overgestapt. Meer informatie over deze veranderingen zijn te vinden op de website van het EV Kenniscentrum.

Bekijk ook:

LEGO maakt werkende auto

elektrisch rijden wegenbelasting

[ad_2]

https://www.trending.nl/cars/wegenbelasting-elektrische-auto-2026/