dit zijn de gevolgen voor Nederland

[ad_1]

De oorlog in Oekraïne lijkt een volgende gruwelijke fase in te zijn gegaan door de stuwdam die nabij Cherson is opgeblazen. Miljoenen liters water stroomt het ondergelegen gebied in, waardoor tientallen dorpen onder water komen te staan. Er wordt nu al gesproken over een humanitaire ramp, waarvan Rusland en Oekraïne elkaar de schuld geven. De aanslag op de stuwdam heeft ook gevolgen voor Europa.

Verwoesting Kachovka-dam in Oekraïne

Er wordt gespeculeerd dat Rusland achter de aanslag zit, ze zouden door Oekraïense soldaten bij Cherson in het nauw zijn gedreven, waarna de Russen de belangrijke dam zouden hebben opgeblazen. Anderen stellen dat het Oekraïense leger de Kakhovka-dam heeft opgeblazen omdat het een link vormt tussen de noordelijke en zuidelijke oever van de rivier. Laatstgenoemde oever is in handen van Oekraïne, zij zouden zo soldaten willen vrijspelen om elders naar het front te sturen.

Inmiddels staat de hele wereld op scherp, want de aanslag op de stuwdam wordt gezien als een oorlogsmisdaad. Rusland heeft inmiddels de VN-Veiligheidsraad bijeen geroepen, en ook Oekraïne wil dat er wordt gekeken naar deze verwoestende situatie. Ondertussen worden er talloze mensen geëvacueerd uit het getroffen gebied, maar de gevolgen van de aanslag zal op economisch gebied ook in de rest van de wereld te voelen zijn.

Hogere voedselprijzen

De oorlog in Oekraïne is in de hele wereld voelbaar. De prijzen van olie en graan rijzen de pan uit. De aanslag op de stuwdam heeft de graanhandel wederom op scherp gezet. Sinds de inval van Rusland in Oekraïne in februari 2022 is de wereldwijde graanhandel ernstig verstoord, waardoor de prijzen in de supermarkten door heel Europa omhoog schoten. De kans is groot dat de aanslag op de stuwdam de prijzen van graan en aan graan verwante producten nog verder op zal drijven, want ook de landbouw in het gebied is aangetast.

Bekijk ook:

Deze verkeersboetes zijn per 1 maart gestegen

Volgens bronnen heerst er grote onzekerheid op de granenmarkt. De graanexport is al aan twee kanten klem gezet. Aan de ene kant is er een handelsbeperking van kracht voor graan dat vanuit Oekraïne naar de EU moet worden geëxporteerd, Polen liet onlangs weten dat dit nog maanden gaat duren. Aan de andere kant blijft Rusland dwars zitten. Nu de stuwdam bij Cherson is opgeblazen zal de situatie nog nijpender worden, en dreigt de prijs van graan en koren nog verder op te lopen, waardoor producten in de EU, dus ook in Nederland, nog duurder zullen worden.[ad_2]

https://www.trending.nl/nieuws/stuwdam-oekraine-gevolgen-nederland/