Jarenlang gesloten? De spookachtige wereld van leegstaande Chinese restaurants | RTV UtrechtAl jaren staan twee Chinese restaurants in onze regio leeg. Ondanks dat deze restaurants op toplocaties staan, maken de panden in Zeist en Elst een spookachtige indruk. Ze zijn vervallen, in slechte staat en worden bewoond door ongedierte. In het restaurant in Elst zijn de tafels zelfs nog netjes gedekt en staan de kunstbloemen in traditionele vaasjes klaar. In een uitgebreide videoreportage gaan verslaggevers Christiaan Drent en Rosan Onderwater op zoek naar het verhaal achter deze spookrestaurants.

Kijk voor het laatste (sport)nieuws, weer en verkeer, livestreams en onze radio en tv programma’s uit de stad en provincie Utrecht op https://www.rtvutrecht.nl

Wil je niets missen? Abonneer hier: https://bit.ly/2plk1Yp
Meer video’s kijken? Klik hier: https://bit.ly/2opWc15

(C) RTV Utrecht

source

32 gedachten over “Jarenlang gesloten? De spookachtige wereld van leegstaande Chinese restaurants | RTV Utrecht”

 1. Jeetje, wat een hoop drama om niets. De titel “spookrestaurants” en de samenzweerderige toon (incl. “true crime” achtergrondmuziek) impliceert dat er hier allemaal dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen, maar het gaat gewoon om twee leegstaande horecapanden.
  Daar zijn er héél veel van in Nederland (en dat zijn echt niet alleen Chinese restaurants, ook nogal bijzonder dat dit er zo nadrukkelijk aan wordt gekoppeld – bij mij om de hoek staat een ouderwetse Hollandse snackbar ook al jaren leeg, en zo nog wel wat panden van allerlei achtergronden hier in de stad) en daar kunnen allerlei valide en legitieme redenen voor zijn (bijvoorbeeld verkoop aan projectontwikkelaar, plannen voor nieuwbouw en daarna verhuur of verkoop, belastingtechnische redenen, vertraging van vergunningen of gewijzigd bestemmingsplan, sentimentele redenen etc. etc.) waarover de eigenaren geen enkele verantwoording aan vreemden verschuldigd zijn!

  Het is natuurlijk enorm vervelend voor de omwonenden dat de panden zo verloederd zijn, en als dat te erg wordt moet de gemeente zeker ingrijpen (en die mag dat ook), maar zo’n zoektocht naar spijkers op laag water (waarbij er wild op los wordt gespeculeerd naar allerlei – al dan niet culturele – beweegredenen zonder ook maar enige feitelijke basis) is toch geen serieuze journalistiek? Dit is gewoon ordinaire sensatiezucht.

  Blijkbaar gebeurt er in deze plaatsen niet zo veel als maar liefst 2 journalisten zich met dit grote “mysterie” bezig moeten houden…

 2. Ondanks dat het pand in Zeist flink achterstallig onderhoud heeft ziet het er vele malen sfeervoller uit dan die betonnen gestaltes er omheen. Als de lokale bevolking nu eens wat vaker was gaan eten bij deze restaurants hadden deze ook kunnen blijven staan. Mark van Wonderen heeft een aantal jaren geleden eens een boek uitgegeven over de in rap tempo uit het Nederlandse straatbeeld verdwijnende chin.ind.spec restaurants. Dit boek is zeker een aanrader.

 3. Helaas is het niet verbazingwekkend dat de Chinese gemeenschap in Nederland, (en ook daarbuiten) niet zelf voor de camera willen verschijnen. Het is een gemeenschap die van oudsher hèèl erg gesloten is. En dus kom je als Nederlander daar niet 'binnen'.

 4. Hahaha zo mysterieus en interessant doen a la Kees van der Spek over een paar leegstaande panden. Daar zijn er duizenden van in NL, niets speciaals. En Rasputin van Boney M? Echt?

 5. Die meneer op 2:55 heeft volgens mij gelijk. De grond waar de gebouwen op staan is meer waard. Maar een sloopvergunning krijg je niet zomaar. Met genoeg geduld stort die zooi vanzelf in.

 6. ik zien ze hier ook in Alkmaar en omgeving…ik vroeg me af of de panden uberhaupt verzekerd zijn, en of er een verzekeringsmaatschappij zo dom is om hier een verzekering op af te geven. ik zal het als verzekeringsmaatschappij in iedergeval de panden eruitgooien! het is vragen om rottigheid. en wanneer ze geen verzekering kunnen krijgen hebben ze een probleem…een verzekering is verplicht. zéker brand. en eigenaar zijn van een pand en het compleet laten verrotten is geen investering maar achterlijk. de panden zijn 0 centen waard, de grond wel…maar de panden noppes.

 7. Zonde zeg: hoe langer het leeg staat hoe hoger de kosten van renovatie/sloop en herbouw zullen zijn. En dat terwijl er woningnood is, je zou zoveel dingen kunnen doen met die ruimte.

 8. Vreemd item, die focus op de Chinese achtergrond vooral, alsof er geen verloederde gebouwen door heel het land staan van andere restaurants en kantoren e.d.

 9. Misschien is het wel een illegaal Chinees politieburo of een zogenaamde "black Jail" We moeten veel alerter zijn met die Chinezen!!!

 10. vastgoedeigenaren die panden leeg laten staan, zouden hier jaarlijks een fikse boete over moeten betalen, of onteigend worden na 1 jaar leegstand. Aanpakken die leegstand. Het is gestoord dat er leegstand bestaat bij de ernstige woningnood in Nederland. Dan moeten we dat pand maar verbouwen en verhuren.

Reacties zijn gesloten.