Rode Duivels op WK 1998: Niet verloren, maar ook niets gewonnenHet WK voetbal van 1998 in Frankrijk staat natuurlijk bekend als het WK van Zinédine Zidane. De Fransman besliste met twee kopbalgoals de finale tegen Brazilië en speelde zich zo in de harten van zijn landgenoten. Maar wist je dat er naast Frankrijk nog een ploeg was die niet verloor op dat WK? Jawel, België. Maar met 3 draws overleefden de Rode Duivels de groepsfase niet.

In deze video nemen we je mee naar Frankrijk in het spoor van de Belgen. De krampachtige 0-0 tegen Nederland met de uitgelokte rode kaart van Patrick Kluivert door “matennaaier” Lorenzo Staelens, de 2-2 in de bakoven van Bordeaux tegen Mexico en het kleurloze 1-1-gelijkspel tegen Zuid-Korea.

De Belgen keerden met het schaamrood op de wangen en een ruzie tussen bondscoach Georges Leekens en Enzo Scifo terug naar België en werden met een fluitconcert ontvangen.

Dat deerde het toernooi niet. Nederland haalde de halve finales na thrillers tegen Joegoslavië en Argentinië, maar botste daar op het Brazilië van Ronaldo. Gastland Frankrijk raakte dankzij een golden goal, strafschoppen én een comeback tegen Kroatië in de finale. Daarin eiste Zidane en niet Ronaldo – die net voor de finale een epilepsie-aanval had gekregen – de hoofdrol op.

source

26 gedachten over “Rode Duivels op WK 1998: Niet verloren, maar ook niets gewonnen”

  1. Wat mij opviel aan de finale was dat toen Frankrijk in 1984 in eigen land Europees kampioen werd, de tijd werd aangegeven bij de goal van Bellone en in 1998 hetzelfde gebeurde bij de 3-0 van Petit. Toen zag je ook de tijd in beeld in het voordeel van de Fransen wegtikken.

  2. Feest viereb terwijl je 0-0 speelt tegen 10 man kan me nog een oefenpotje herrinneren in 2012 4-2 heel belgië stond zn kop 😂 en nu ineens arrogant doen !

  3. In de tijd dat 'mathematisch alles nog mogelijk was' en we blij waren met een gelijkspel waar we nu teleurgesteld zijn dat we weer niet de finale gehaald hebben. 😆. Als je de Rode Duivels in de jaren 90 en 00 hebt meegemaakt, heb je echt geen besef hoe rotverwend we geweest zijn afgelopen 10 jaar😋

  4. Ik was 3 toen dit toernooi aan de gang was, dus heb het toernooi nooit live kunnen zien. Desondanks is het echt super om dit terug te zien! Vind dat jullie in België bij Sporza vaak mooie terugblikken/sportdocu’s hebben

  5. Trots op een 0-0 tegen Nederland. Echt typisch Belgisch, wij Nederlanders verstaan topsport en nemen er geen genoegen mee, daardoor hebben we 6x een cl binnen onze lands grenzen, 3x wk finale behaald, totaal voetbal uitgevonden en denk zo'n beetje 100x meer wk titels gewonnen met ploegen sporten. Die Belgjes leren het nooit!

  6. Nooit begrepen waarom Scifo zo vaak het kind van de rekening moest zijn en zo vaak on(der)gewaardeerd werd door bondscoaches, terwijl hij zo vaak zo goed speelde. Een van de grote mysteries van de Rode Duivels-saga in jaren 80 en 90.

  7. Enzo Scifo was het laatste restantje van de grootse generatie '86 '90 en '94.. Een generatie met roots in '80, 82 en '84. '98 was in feite het verval en de voorbode van het Belgische nationale elftal in diepe crisis tot en met de huidige zo genoemde 'gouden generatie' haar opwachting maakte, met daartussen enkel een uitschuiver ergens in het verre Azië. Het was NOT DONE voor Leekens om Scifo tijdens dat tornooi zo te behandelen en zijn uitleg "de wedstrijd was al verloren" bij een 1-0 voorsprong als reden voor diens vervanging spreekt boekdelen. Leekens heeft moeilijkheden met voetballers die veel meer kwaliteit hadden dan mac the knife ooit van dromen kon. Dat gaat hem niet goed af mij dunkt. George Leekens kent enkel George Leekens. Veel later zou hij zich nog eens op belachelijke manier laten gelden met een piepjonge Eden Hazard, die prompt zijn mening liet verstaan door een op en top Belgische burger te verorberen. Curieus hoe die man als coach aan het einde en het begin van 's lands grootste voetbal generaties heeft gestaan zonder iets te betekenen. Figures. Scifo.. ik zie hem als 20 jarig jonkie nog gelijkmaken tegen de Russen in Mexico. Of wat gedacht van zijn magistraal doelpunt in de onvergetelijke match tegen het beresterke Uruguay in '90. "Danke Enzo"..

  8. Nederland had de finale moeten halen. Ongelooflijk dat 'we' in de laatste minuut van de halve finale geen pingel kregen na de overtreding op Van Hooijdonk. Die penalty hadden we waarschijnlijk toch gemist, maar oke. Details.

  9. Wij Nederlanders moeten niet zeuren dat België verdedigend speelde. In tegenstelling tot nu hadden we toen veel meer kwaliteit, moeten ze zich dan met 3-0 laten afmaken? Is wel nog steeds een schande van Staelens. Een duw uitlokken is 1 ding, maar theatraal naar de grond gaan en doen alsof het een elleboogstoot was gaat te ver.

Reacties zijn gesloten.