Wachten, wachten, wachten op een woningWie een betaalbare huurwoning wil, moet daar lang op wachten. Geen weken, geen maanden, maar járen. In deze video leggen we je in begrijpelijke taal uit hoe die wachtlijsten voor een sociale huurwoning zo ontzettend uit de hand hebben kunnen lopen.

Zoek jij zelf ook een woning en wil je weten hoe lang je in jouw stad of dorp gemiddeld moet wachten? Bekijk dan onze tool: https://nosop3.nl/socialehuur

Gebruikte bronnen:
Voor deze explainer raadpleegden we – naast eigen onderzoek naar de data van alle wachttijden in de sociale huur binnen gemeenten – de volgende bronnen: Rapport ‘Opgaven en middelen’, in opdracht van de ministeries van Binnenlandse Zaken, Financiën en Economische Zaken en branchevereniging Aedes; Rapport ‘Stand van de woonruimteverdeling’ van onderzoeksinstituut Rigo; Rapport ‘Woonruimteverdeling opnieuw bekeken’, van onderzoeksinstituut Rigo, informatie van Aedes Vereniging van Woningcorporaties en van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Meer video’s? Abonneer je op ons kanaal en praat mee! https://bit.ly/2PJk8Xg

Volg NOS op 3 ook op Instagram: https://www.instagram.com/nosop3

—————————————————————

● VRAGEN/TIPS/IDEEËN? We horen graag wat jij van het nieuws en onze uitleg vindt, laat je horen in de comments! Of mail ons: nosop3@nos.nl

● VOLG ONS OOK HIER: Facebook: https://facebook.com/nosop3 Twitter: http://twitter.com/nosop3

___________________________________________________

De NOS is de grootste nieuwsorganisatie van Nederland. Bij NOS op 3 vind je elke zaterdag nieuws dat je niet mag hebben gemist. Wij gaan voor jou op onderzoek uit naar nieuws uit jouw wereld. Ook vind je hier uitleg bij het nieuws.

source

35 gedachten over “Wachten, wachten, wachten op een woning”

 1. Waarom prefab woningen als je op dezelfde plek ook permanente woningen kunt bouwen. Ze willen gewoon schaarste behouden om de prijzen op te drijven. Het is gewoon tuig….

 2. Asielzoekers worden amper/ niet genoemd (knap hoor NOS) zo n 50.000 per jaar, zoveel woningen worden er ook ongeveer in een jaar gebouwd…. Dat wordt wachten wachten wachten…

 3. NPO ZOETHOUDERTJES.OF JE RECHTS OF LINKS BENT ,IEDEREEN IS DE LUL WAT BETREFT HET WONINGPROBLEEM,BEHALVE ALS JE DE MOL HEET ,WANT
  DIE HEEFT WONINGEN GEKOCHT VOOR AL HAAR KINDEREN onder het mom , ze moeten eens zelfstandig worden.

 4. onderstaande reactie zijn zwaar aan de drugs.Jullie jongere worden zwaar in de zeik genomen.Over 10 jaar woon je nog bij pappie en mammie.
  De zogenaamde statushouders gaan voor.Het linkse tuig moet worden gestopt en daar kunnen jullie een hele grote rol in spelen.

 5. In Arnhem is op dit moment de inschrijftijd die je nodig hebt om een sociale huurwoning te vinden zo'n 20 jaar.

  Er is in de regio Arnhem/Nijmegen een aantal jaar geleden besloten, dat als je verhuisd, je je inschrijftijd niet kwijtraakt maar die gewoon door blijft lopen.
  Met als gevolg dat in een paar jaar tijd de inschrijftijd van zo'n 7-8 jaar naar ongeveer 20 jaar is opgelopen en dat die gestaag blijft oplopen.
  Dus nu zijn er mensen met 26 jaar inschrijftijd, die al drie keer verhuisd zijn in een paar jaar tijd, en mensen zoals ik (en duizenden en duizenden met mij), die bijna 13 jaar inschrijftijd hebben en na bijvoorbeeld een scheiding dus absoluut nergens terecht kunnen (want dat is niet geen reden om urgentie te krijgen).

  Ikzelf ben sinds 2015 (vanwege een scheiding) non-stop op zoek naar een sociale huurwoning.
  Ik heb op letterlijk duizenden woningen gereageerd, sta bij zeker 5 woningbouwverenigingen verspreid door het land ingeschreven (al heb ik bij vier van de vijf zo'n zes jaar inschrijftijd. Bij Arnhem/Nijmegen heb ik ruim 12 jaar inschrijftijd) en nog steeds maak ik helemaal nergens kans op een woning.
  Ik ben bijna 44.
  De kans dat ik over een paar jaar naar een senioren woning mag (als die er überhaupt is), is waarschijnlijk groter dan dat ik nog een sociale huurwoning zal vinden.

  In sommige steden (zoals Nijmegen) worden er ook af en toe lotingswoningen aangeboden, waarbij de inschrijftijd niet geldt, daar reageren dan al gauw ruim 2000 mensen op. Helaas lijkt het er op alsof Arnhem niet meer (of nauwelijks) aan lotingswoningen doet.
  Vaak zijn lotingswoningen ook nog eens de minder goede woningen. Woningen in een straat waar net iemand vermoord is, in een "aandachtsbuurt", in appartementencomplexen waar veel (drugs) overlast is, etc..

  Ook zag je duidelijk, toen in 2016, het zogenaamd "Passend Toewijzen" werd ingevoerd, dat de inschrijftijd voor mensen die in het lage sociale huursegment zitten (zoals ik), opeens dramatisch omhoog ging.
  En ook al is is het de grootste groep, toch zijn er vaak de minste woningen voor beschikbaar.
  Dat zie je ook duidelijk bij de hoeveelheid reacties op Entree (de website waar je in de Regio Arnhem/Nijmegen op de sociale huurwoningen moet reageren).
  Dure woningen krijgen vaak veel minder reacties dan de woningen in de lagere prijsklasse.

  Het zou fijn zijn als je in Regio Arnhem/Nijmegen (en in de rest van het land!) in ieder geval weer een klein beetje kans maakt op een sociale huurwoning!
  En dat kan heel simpel door drie dingen:
  1. De meettijd niet door te laten lopen na verhuizing.
  Als je verhuisd, begin je gewoon weer op nul. Net als iedereen en net als bij de meeste andere woningbouwverenigingen.
  Op die manier zal de inschrijftijd weer wat dalen en dan heeft iedereen (ook jongeren, onder de 40) een eerlijkere kans op een woning. (Dit geldt niet voor kamer verhuur, alleen voor zelfstandige woonruimte).
  2. Dat 50% van de sociale huurwoningen via loting in plaats van inschrijftijd verdeeld worden.
  Op die manier heb je tenminste een beetje een kans terwijl je meettijd aan het opbouwen bent en zolang je een kans hebt (ook al is het maar een hele kleine kans) om een woning te vinden, is het makkelijker om hoop te houden en door te gaan.
  Zeker nu de inschrijftijd behouden wordt na verhuizing is het niet eerlijk meer om via meettijd woningen te vergeven.
  En tot slot 3. Afschaffing (liefst landelijk) van het zogenaamde "Passend Toewijzen".
  Sociale huurwoningen moeten weer sociaal worden en juist niet de scheiding tussen rijk (veel meer kans op een huurwoning) en arm (veel minder kans op een "sociale" huurwoning) vergroten.

  En natuurlijk moeten er juist veel meer goedkope woningen worden gebouwd/verbouwd. Want in een goedkope woning kan altijd iemand met veel geld wonen, maar in een dure woningen kan nooit iemand met een laag inkomen wonen.
  Dus totdat er voor iedereen een betaalbare woning is, zou er juist veel meer gericht moeten worden op het creëren van sociale huurwoningen in het laagste/armste segment.

 6. Voor de mensen die wel bij hun ouders terecht kunnen: Niet klagen, je kunt ook gewoon je verwachtingen bijstellen.
  Mocht je de LUXE hebben om tijdelijk bij je ouders te kunnen wonen, waarom niet? Dan kun je toch gewoon keihard werken en sparen?
  Dat is precies wat ik ook heb gedaan. Terug verhuisd naar m'n ouderlijk huis, 3 jaar hard gewerkt en alles gespaard, daarna een eigen huis gekocht.
  Ik begrijp ook dat dit niet voor iedereen is weggelegd, maar het is vaak wel zo dat mensen ervoor kiezen hun geld aan andere zaken te besteden.
  Vakanties, reizen, stappen, feesten etc. Dan ben je opeens 30 met een fulltime baan maar geen cent op je spaarrekening.
  In dat geval moet je niet klagen over de woningmarkt maar accepteren dat jouw situatie het gevolg is van jouw eigen keuzes.
  Kun je bij je ouders terecht? Met hard werken en een verstandig uitgavenpatroon kom je dan een heel eind.
  Kun je nergens terecht en sta je er alleen voor? Nou, Sterkte!

 7. Dit is jaren lang bewust gecreëerd want er moet een agenda gevolgd worden waarbij de bevolking in chaos gebracht moet worden. En de NOS zijn niets anders dan de boodschappers van deze parasieten die de agenda volgen !

 8. Mensen klagen na 5 a 6 jaar. NOS dit doet vorige jaar hehe mensen die duizende sommige wachten 15 jaar, de eigen burger is echt supermoeilijk Nederland heeft zo lastig gemaakt na jaren en steeds meer door de stomme overheid!!! politiek heeft niks te klagen allemal villas en koopwoningen de sociale huur is een ramp. ik sta nu 16 jaar ingeschreven nooit waat gehad, nog met kind en man woon ik nu in Duitsland de grens echt triets hoe nederland werkt veel geluk mijn geluk was weg ik had zoveel geduld en een goeie baan ik had kansen maar je kreeg echt niks alleen 3 x studentenhuizen heb ik ook gewoond in mijn studie tijd en erna MOEST geen helemaal niks of is te VOL zoals wilders zegt is echt super vol met immigraten en vluchtelingen nu ook Oekriane erbij en mijn ouders waren ook immigrant dus heb geen haat in maar zo is gewoon oneerlijk dat is het voor de Mensen die van Holland zelf van dannnn komen hahahah ja echt gemeen. ( ENNN de waarheid wordt nu wel verteld dat lannggg duurt tot je dood misschien .)

 9. Goede reportage. Ik mis alleen 2 dingen:
  – De eisen in de vrije sector zijn enorm hoog. 3 tot 4 keer de maandhuur verdienen is standaard. Dus zelfs al zou je al 10 jaar keurig de huur en andere vaste lasten betalen bij eender wie, het mag niet als je minder verdiend of niet het juiste soort inkomen hebt op het moment dat je je handtekening zet (daarna mag je ontslagen worden, het maakt ze niet uit heb ik het idee). Dit speelt echt al heel lang en daar is geen aandacht voor, terwijl het aanpakken van deze voorwaarden mij in ziens zou helpen om de wachtlijst (iets) in te korten. Natuurlijk willen bedrijven "zekerheid", maar als je 3000 euro moet verdienen om in een niet al te beste wijk te kunnen wonen, dan klopt er iets niet volgens mij.
  Als iemand garant voor je mag staan (zeldzaam), dan moet diegene trouwens al snel 6x de huur verdienen. Nou, welke hoge pief bied zich aan?
  – De cijfers van wachttijd zeggen helaas niet alles. Ik informeerde van de week bij mijn gemeente en die zei dat er met een wachttijd van 6 jaar best op korte termijn een woning in de stad of regio (uitgezonderd de grote stad in de buurt) te vinden zou zijn. De praktijk: met die inschrijftijd nog altijd bij de 2e of zelfs latere bezichtiging. Als ik al die kans krijg iets te bekijken/kiezen, want er komt gewoon nauwelijks iets beschikbaar op de plekken die ze aanwezen. Met die 6 jaar sta ik nog altijd geregeld ergens tegen nummer 50 of zelfs 90 of nog verder.
  De gemiddelde wachttijd en de praktijk zijn dus helaas niet gelijk aan elkaar. Verre van.

  Overigens heb ik inmiddels iets gevonden. Maar ook met concessies. Die nog (veel) geld gaan kosten ook. En ja, ik ga de wachtlijst ook weer langer maken want me opnieuw inschrijven voor 'je weet maar nooit'.

  P.s. Aan een voorrangsverklaring zitten ook nog haken en ogen, zo is er een bedrag wat je moet betalen én zijn er voorwaarden die niet altijd worden genoemd zoals het aantal woningen dat je in het verleden mocht weigeren. Logisch, maar het zou fijn zijn als dat beter vermeld zou zijn.

 10. Woningcrisis komt ook doordat de grenzen open zijn binnen Europa
  Nederland is een van de mooiste landen (geweest) van Europa
  Dus daar trekken andere Europeanen naar toe.
  Dit geld absoluut voor Amsterdam en andere steden in de Randstad.
  Daarnaast heb je studie die je in het Engels kan volgen aan de Nederlandse universiteiten
  Dus ook veel internationale studenten komen hier naar toe.
  En ze willen niet meer weg
  Dit geld ook voor de Engelse en Amerikaanse expats
  Ze hebben ook hun eigen makelaar die Nederlandse huizen bezitten
  Alle werknemers van Netflix en Booking werken en wonen hier dus ook en zijn bijna alleen expats

  Allemaal de gevolgen van 1 Europa
  Willen we niet horen omdat zit rechts zou zijn

Reacties zijn gesloten.