Wietzaden kweken

[ad_1]

Wat je kunt doen met wietplanten weten de meeste mensen wel. Maar nog ver voordat het plantje in de coffeeshop terecht komt, is het een klein zaadje dat veel zorg en aandacht nodig heeft om zich te ontwikkelen tot een gezonde plant. Het kweken van wietzaadjes vergt een nauwkeurige werkwijze en vooral een optimale omgeving om de planten in te laten groeien.

Mannelijk of vrouwelijk

Wietplanten kunnen een mannelijk of vrouwelijk geslacht hebben. Alleen met wietzaadjes van vrouwelijke planten kun je wiet kweken van goede kwaliteit. De kwaliteit van mannelijke wietplanten is beduidend minder. Mannelijke en vrouwelijke wietplanten zijn vrij goed van elkaar te onderscheiden. De mannelijke plant is vaak dunner en heeft minder bladeren. Daarnaast zijn de bolletjes bij de aanzet van de bladeren ronder en groter dan bij de mannelijke plant.

Geschikte ruimte

Zorg, voordat je begint met kweken, voor een ruimte waarin je de goede omstandigheden creëert om de planten te laten groeien. Zo hebben de planten veel licht nodig, goede ventilatie en aarde van een goede kwaliteit. Daarnaast moet er een goede balans zijn tussen de vochtigheid in de ruimte en de temperatuur. Let hierbij ook op de warmte die lampen afgeven. Té warm is niet goed voor de plant en zal ervoor zorgen dat de bladeren verbranden.

Stap 1: ontkiemen

Je kunt de wietzaadjes direct planten als je ze hebt, maar voordat de plant gaat groeien, moeten de zaadjes ontkiemen. Voor het ontkiemen hebben de zaadjes een vochtige omgeving nodig. Zo kun je ze bijvoorbeeld neerleggen in vochtige watjes of vochtig keukenpapier, en ze, zodra je weet dat ze een goede basis hebben, pas planten.

Twee groeifasen

Wanneer de zaadjes goed ontkiemd zijn, kan de plant beginnen met groeien. Een jonge wietplant zal eerst stengels en bladeren krijgen. Hierna gaan de toppen bloeien. De bloeifase duurt zo’n 6 tot 12 weken en in deze fase is het nodig de hoeveelheid licht wat te verminderen ten opzichte van de eerste groeifase.

Heb je geen reguliere maar autoflower zaden, hoef je geen rekening te houden met het veranderende licht. Deze zaden komen automatisch in de bloeifase.

De oogst: kies het juiste moment

En dan, na het geduld tijdens het groeien van de plant: de oogst! Zoals de hele groeifase van de plant luistert ook het moment van de oogst nauw. Een belangrijk kenmerk van een wietplant die klaar is om te oogsten, is de veranderende kleur van de middelste stengel, deze verandert van wit naar oranje.

[ad_2]

https://www.trending.nl/trend/wietzaden-kweken/