Winkelnamen zoals Hema en ALDI zijn afkortingen: zo heten ze voluit

[ad_1]

We doen boodschappen bij winkels zoals Hema en Aldi zonder na te denken over de oorsprong van de naam. Dat is logisch, want waarom zou je jezelf dat afvragen? Toch zijn het leuke weetjes en zit er vaak een verhaal achter de naam van een winkel. Snackbar FEBO is afgeleid van de eerste letters van de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam, de locatie waar oprichter Johan De Borst zijn zelfgemaakte kroketten verkocht. Zo zijn er nog meer voorbeelden, lees snel verder.

ALDI

We kennen de winkelketen ALDI allemaal wel, en we hebben er ongetwijfeld meer dan eens boodschappen gedaan. De Duitse supermarktketen werd in 1913 opgericht door Karl en Theo Albrecht. De afkorting zit in de achternaam en het feit dat de supermarktketen bekendstaat om zijn lage prijzen. De broers bedachten Albrecht Discount, dat later werd afgekort naar ALDI.

ETOS

We kopen onze wattenstaafjes en shampoo graag bij ETOS, maar er zit een bijzonder verhaal achter deze drogist. In 1924 kwam het personeel van elektronicabedrijf Philips op het idee om met korting levensmiddelen te verkopen aan personeel van het bedrijf. Deze succesformule breidde zich uiteindelijk als een olievlek door Nederland. ETOS staat voor Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking.

Bekijk ook:

Parkeren in Amsterdam wordt nog duurder: dit worden de tarieven per 3 juli

HEMA

Een lekkere rookworst van de HEMA of een paar sokken met olifantenprint, het is allemaal te koop bij de bekendste winkel van Nederland. Tijdens de opening van de eerste winkel in 1926 onderscheidde het merk zich door goedkope producten te verkopen die voor elke portemonnee beschikbaar waren. Het warenhuis verkocht alleen maar artikelen voor eenheidsprijzen (10 cent, 25 cent, 50 cent) vandaar de naam Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, HEMA dus.

WIBRA

WIBRA begon als een klein winkeltje waarin allerhande spulletjes werden verkocht, een beetje vergelijkbaar met Zeeman. In de jaren 50 nam Jo Wierdsma het winkeltje van zijn schoonouders over. Deze mensen droegen de achternaam Braam. Jo maakte een succesvolle winkelketen van WIBRA, dat een afkorting is van zijn achternaam en dat van zijn schoonouders: Wierdsma Braam.

BCC

Elektronicaketen BCC begon zoals bij veel winkelketens het geval is als een familiebedrijf. De oprichter van de winkel heet Herman Bakker, en zijn zonen heten Carel en Coos. Om het niet ingewikkelder te maken dan dat het is, besloten vader en zonen simpelweg de eerste letters van de namen aan te houden. De de eerste letter van de achternaam Bakker en de eerste letters van Carel en Coos.

Bekijk ook:

Brokstukken van ‘buitenaards ruimteschip’ gevonden op bodem oceaan

[ad_2]

https://www.trending.nl/nieuws/winkelnamen-hema-afkortingen/